Știai că în unele zone ale țării pălinca de prune vine la pachet și cu testul de calitate? Putem vorbi despre acest test și când aducem în dicuție țuica sau este valabil doar pentru pălincă, pălincă piersici?

În ceea ce privește testul de calitate sau controlul de calitate, în esență acest control nu presupune o muncă foarte grea. Este realizat de către cazangiu. În primele zile, totuși, poate contribui oricine la procesul de fermentare și distilarea a pălincii, tocmai pentru ca borhotul din care se face prima distilare să nu se lipească de cazanul în care se află fructele.

Acest control al calității pălincii este realizat în special în zona Ardealului. În ceea ce privește pălinca, chiar și pălinca piersici, aceasta va fi rezultatul piersicilor sau a altor fructe puse în cazane de lut. În cazul în care cazanele se sparg sau se întâmplă orice altceva cu ele, acestea trebuie luate și sudate. Între timp, pălinca sau țuica trecută doar prin primul proces de distilare, va fi depozitată în alte recipiente până se rezolvă problema.

Pălinca poate fi obținută prin două etape de distilare. Prima etapă va viza pălinca de o calitate superioară, de o tărie mai ridicată, iar a doua etapă de distilare va avea drept rezultat pălinca cu un grad de concentrație și tărie mult mai scăzut decât în cazul primei ture.

Pălinca se obține prin metode tradiționale, motiv pentru care cazangii vor face un foc deasupra căruia vor fierbe pălinca. Între timp, ci nu doar la final, se va face controlul de calitate al pălincii. Bineînețeles, primii litri trebuie să rămâne neatinși, pentru că țuica va avea un grad foarte mare de concentrație și anume 70. Practic, este extrem de puternică.

Există, de altfel, o vorbă la adeleni care merge mână în mână cu testul de calitate al pălincii. Nu se știe dacă și cei care fac țuică București, pălincă București sau țuică Prahova optează pentru a face acest test, cert este că la ardeleni este nelipsit.

Această vorbă spune că trebuie să dai în cap paharului de pălincă sau țuică, astfel încât să facă mărgele. Ce înseamnă asta mai exact? Tăria pălincii este dată, în prealabil, de zahărul din prune sau din fructele folosite pentru a face pălincă. Pălinca și pălinca piersici o poți face cât de tare dorești tu, inițial ea ieșind la 60 de grade, după care se poate turna apă pentru a ajunge la tăria pe care ți-o dorești. Apa trebuie să fie de la izvor pentru a nu-i schimba gustul în vreun fel.

Astfel, testul final se referă la faptul că trebuie să umpli un pahar cu pălincă sau țuică, să îl întorci în palmă și să-i dai una în cap, să facă mărgele. Apoi, poți bea liniștit tăria din pahar.